2005 Outback cruise control shutting off - manual trans

Discussion in 'Subaru Outback' started by Tim Shandonay, May 12, 2010.

  1. Cruise will set for a few minutes and then turn off....I can set again and
    it will hold only for a few minutes again. Eventually it will only old for
    a matter of seconds and then not at all.

    Was thinking neutral switch in transmission....gets worse as it heats up???

    Any thoughts or anyone experience this?

    - Tim
     
    Tim Shandonay, May 12, 2010
    #1
    1. Advertisements

  2. Could be a brake switch fault too I guess. Weird. Um - was your 05 in
    that 'clip' recall? My wife's 03 was. Dunno what that was supposed to
    improve though as hers seemed to work well.
     
    1 Lucky Texan, May 12, 2010
    #2
    1. Advertisements

  3. Tim Shandonay

    JD Guest

    Is it a standard or automatic? If it is a standard, check the neutral
    switch; they are known to get sticky. The stickshift bouncing around can
    make it stick and trip the cruise.
     
    JD, May 13, 2010
    #3

  4. What's a 'clip' recall?
     
    Hachiroku $B%O%A%m%/(B, May 13, 2010
    #4
  5. Tim Shandonay

    StephenH Guest

    Just did a re flash concerning a cruse control issue, check with your
    dealership concerning this issue. I don't remember the details, but it
    concerned the cruse control not holding, and a internet search showed
    others with 05's having it fixed with a reflash.
    Steve, Subaru Tech
     
    StephenH, May 13, 2010
    #5
  6. Tim Shandonay

    StephenH Guest

    they added a clip to the cruse control cable on the throttle body,
     
    StephenH, May 13, 2010
    #6
  7. Sorry, I just checked and that was 01-04 Outbacks, so yours is not
    affected.
     
    1 Lucky Texan, May 13, 2010
    #7
  8. Based on the symptoms, it seemed very much to be neutral switch related.

    I followed the 2 wire cable up to the motor and found where it plugged in.
    For now I simply unplugged it. Took it for a short test drive and found the
    cruise still set and held. It'll take a trip of probably 30 min or more
    before I determine if this truly is the issue.



    Just did a re flash concerning a cruse control issue, check with your
    dealership concerning this issue. I don't remember the details, but it
    concerned the cruse control not holding, and a internet search showed
    others with 05's having it fixed with a reflash.
    Steve, Subaru Tech
     
    Tim Shandonay, May 24, 2010
    #8
    1. Advertisements

Ask a Question

Want to reply to this thread or ask your own question?

You'll need to choose a username for the site, which only take a couple of moments (here). After that, you can post your question and our members will help you out.